EPC

Share This

EPC

Wenst u uw woning/appartement te verhuren of te verkopen? Dan heeft u een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Bij RESOL kan u een beroep doen op erkende energiedeskundigen (type A) om het EPC-verslag voor uw woning snel en correct op te stellen.

Het energieprestatiecertificaat informeert mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van een woning aan de hand van een kengetal. De EPC-waarde drukt uit wat het jaarverbruik is ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning en geeft zo een basis tot vergelijking met andere woningen. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw, maar heeft een louter informerende taak.

Het energieprestatiecertificaat bevat informatie over de energieprestatie van het gebouw. Een goede energieprestatie leidt tot een laag energieverbruik en dus een lage energiefactuur. Daarnaast informeert het energieprestatiecertificaat over de energiebesparende investeringen die op korte termijn terugverdienbaar zijn.

Voor meer info, surf naar Energiesparen.be .

 

Vanaf 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop van woningen, appartementen, … verplicht. Vanaf 1 januari 2009 geldt de verplichting ook voor de verhuur van woongebouwen.

 

Bij de verkoop van een woning dient het energieprestatiecertificaat overgedragen te worden aan de koper. De notaris zal in de koopakte een aantal gegevens van het certificaat overnemen en zal verifiëren of de koper wel degelijk kennis heeft genomen van de inhoud van het certificaat. Bovendien zal de notaris via de energieprestatiedatabank verifiëren of voor het verkochte gebouw wel degelijk een certificaat werd opgemaakt.

Het EPC-certificaat is 10 jaar geldig. Als het gebouw opnieuw verhuurd of verkocht wordt en het EPC is nog geldig, dan moet u geen nieuw EPC laten opmaken. Heeft u ondertussen verbeteringswerken uitgevoerd aan uw woning, dan kan een nieuw EPC-verslag raadzaam zijn, vermits het u een betere energiescore zou moeten opleveren.

 

 

Back

 

 

GERELATEERDE DIENSTEN

 Veiligheidscoördinatie Plaatsbeschrijving Blowerdoortest Thermografie KeuringenEnergieverslaggeving (EPB/EPC/EAP)